خبرگزاری تاس نوشت: وزیران خارجه روسیه، چین، پاکستان، تاجیکستان، ترکمنستان و ازبکستان پاکستان در نشست تهران شرکت کردند. اولین کنفرانس همسایگان افغانستان را اسلام آباد به صورت مجازی برگزار کرد. در کنفرانس تهران طرفها تلاش هایشان را روی این متمرکز کردند که چگونه به شکل گیری دولت فراگیر در افغانستان با حضور همه گروههای قومی کمک کنند.
رسانه های روسیه به نقل از ضمیر کابلوف، نماینده ویژه رئیس جمهور روسیه در امور افغانستان نوشتند که روسیه هرچند که در عمل همسایه نیست، اما به عنوان کشوری مهم تلقی می شود و به همین خاطر در نشست تهران دعوت شد».
ریانووستی هم نوشت: سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه در سخنرانی خود در کنفرانس همسایگان افغانستان (روسیه، چین، ایران، پاکستان، تاجیکستان، ترکمنستان، ازبکستان) گفت: «کشورهای همسایه افغانستان را فرامی خوانیم تا اجازه حضور نظامی نیروهای آمریکا و ناتو، که قصد دارند بعد از خروج از خاک افغانستان به آنجا [کشورهای همسایه افغانستان] نقل مکان کنند، را در خاک خود ندهند».
لاوروف افزود: «پیش از هر چیز می خواهم قدردانی کنم که همه کشورهایی که اینجا حضور دارند در نشست اخیر فرمت رایزنی های مسکو درباره افغانستان، فرمت استثنایی و بی بدیل از نظر مقیاس و ثمربخشی، فعالانه شرکت کردند.» به گفته او مسکو در این اواخر فعال شدن انواع گوناگون گردهمایی های دینی و بین المللی درباره افغانستان را می بیند.
لاوروف گفت: «مهم است که این [گردهمایی ها] موازی کاری نکنند، بلکه کار یکدیگر را کامل کنند. معتقدم که مباحثه نقش وزینی در تلاش های مشترک ما برای حل مشکلات متعدد ملت افغان ایفا خواهد کرد. به حفظ ثبات و امنیت در منطقه و خارج از آن مساعدت خواهد کرد».
رادیو اسپوتنیک، هم نوشت؛ سرگی لاوروف در سخنرانی در تهران در کنفرانس همسایگان افغانستان از جامعه جهانی خواست که روی جمع آوری منابع برای کمک مالی و اقتصادی به افغانستان تمرکز کند. وزیر خارجه روسیه در عین حال تأکید کرد که آنهایی که این کشور را به وضعیت بحرانی رسانده اند باید در میان کشورهای عضو این فرایند، فعال تر باشند.
خبرگزاری تاس هم نوشت: حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران در کنفرانس همسایگان افغانستان در تهران اعلام کرد که ایران از توسعه همکاری برای تبادل اطلاعات در حوزه امنیت و اطلاعات در افغانستان حمایت می کند.
او گفت: «به منظور مبارزه با جرایم سازمان یافته و ترویسم در افغانستان ما پیشنهاد می کنیم که یک سازوکار جدی تر همکاری در حوزه های امنیت و اطلاعات ایجاد شود و همچنین از تسریع در تبادل اطلاعات و هماهنگی اقدامات بین کشورهای منطقه، از جمله همسایگان افغانستان، حمایت می کنیم». وزیر خارجه ایران همچنین اعلام کرد که آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل متحد می تواند برای دستیابی به توافق در زمینه آینده سیاسی این کشور بین طرفهای افغان واسطه شود.
تاس نوشت: سرگی لاوروف، وزیر خارجه روسیه در پیام ویدئویی خطاب به شرکت کنندگان در کنفرانس وزرای خارجه همسایگان افغانستان همچنین خاطرنشان کرد که تروریست ها تحت پوشش آواره افغان می کوشند به کشورهای همسایه نفوذ کنند، مقابله با این ضروری است.
رسانه های روسیه همچنین سخنان وزیرخاره چین را بازتاب دادند که گفت: «چین حاضر است سومین کنفرانس وزرای خارجه همسایگان افغانستان را برگزار کند».
وزیر خارجه چین هچنین خواستار برگزاری هرچه سریع تر دیدار بین نمایندگان ویژه در امور افغانستان و رایزنی نمایندگان سفارتخانه ها در کابل شد. وان ای، وزیر خارجه چین در دومین کنفرانس وزرای خارجه همسایگان افغانستان در تهران در سخنرانی از طریق ارتباط ویدئویی اعلام کرد که کشورش حاضر است سومین کنفرانس وزرای خارجه همسایگان افغانستان را برگزار کند.
«وزیر خارجه چین، آمریکا و سایر کشورهای غربی را به لغو تحریم ها علیه افغانستان فراخواند». وان ای، وزیر خارجه چین همچنین پیشنهاد ایجاد سازوکار در سازمان ملل متحد و سازمان همکاری شانگهای برای مبارزه با تروریسم در افغانستان را مطرح کرد. او در سخنرانی از طریق ارتباط ویدئویی در دومین نشست وزرای خارجه کشورهای همسایه افغانستان در تهران، آمریکا و سایر کشورهای غربی را به لغو هرچقدر سریع تر تحریم های یکجانبه علیه افغانستان فراخواند.
ریانووستی نیز نوشت: سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه گفت که بازگشت افغانستان به عرصه بین المللی در در حکومت جدید دشوار خواهد بود اما می توان این کار را انجام داد.
او که در نشست همسایگان افغانستان در تهران سخنرانی می کرد گفت: اکنون یک دولت جدید در کابل در قدرت است. این یک واقعیت عینی است. این کشور یک فرصت واقعی، هرچند بسیار دشوار، برای بازگشت به عرصه بین المللی به عنوان یک کشور مسئولیت پذیر و صلح جو در اختیار دارد.
لاوروف تاکید کرد که روسیه تمایلی به تحمیل توصیه ها یا رهنمودهای خود به کسی ندارد، اما گوشزد می نماید که در نظر گرفتن منافع تمامی نیروهای اصلی قومی سیاسی کشور اهمیت حیاتی دارد.
او گفت: به همین دلیل است که ما قاطعانه و پیوسته از ایجاد یک دولت واقعاً فراگیر در افغانستان حمایت می کنیم. شهروندان باید بدانند که حقوق و خواسته های مشروع آنها، نه فقط در گفتار، بلکه در عمل، محقق شده اند و نص صریح قانون از این حقوق و خواسته ها محافظت می کند. البته با احترام و در نظر گرفتن سنت ها و آداب و رسوم محلی.
اینترفاکس هم نوشت که سعید خطیب زاده، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران اعلام کرد نمایندگان دولت جنبش رادیکال «طالبان» افغانستان به کنفرانس وزاری خارجه کشورهای همسایه افغانستان در تهران دعوت نشده اند. بخش روسی خبرگزاری سوئیس اینفو نیز همین خبر را به نقل اینترفاکس منتشر کرده است.
311311
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰