زهرا علیاکبری- در حالی که تصمیمات زنجیروار دولت در خصوص بنزین، این شائبه را تقویت کرده است که قیمت بنزین به زودی دستخوش تغییراتی خواهد شد، حالا اظهارات نماینده مخالف واردات خورو درباره ضرورت افزایش نرخ بنزین به ۲۶ هزار تومان بار دیگر تنور اظهار نظر و گمانهزنی در این زمینه را داغ کرد.
سوختن بخشی از سهمیه بنزین در کارتهای سوخت، الزام دارندگان خودرو به استفاده از کارت شخصی، ممنوعیت سوختگیری بیش از چهل لیتر در هر بار سوختگیری حتی با کارت شخصی، نبود امکان استفاده از کارت در برخی استانها و … تنها مشتی از خروار تصمیمات انبوه دولت در خصوص بنزین است .
حالا استناد به افزایش مصرف بنزین در شرایط کنونی ضرورت واردات این فرآورده برای پاسخ به نیاز کنونی، بیش از پیش این گمانه را قوی کرده است که افزایش نرخ بنزین در راه است.
برخی گزارشها از احتمالا سه نرخی شدن بنزین خبر دادهاند به طوری که پیش از این ایلنا در گزارشی نوشت: برخی منابع خبری از احتمال اجرای طرح بنزین سه نرخی از سوی دولت در ماه های آینده با توجه به اعمال محدودیت بر سهمیه بنزین آزاد (۳۰۰۰ تومانی) خبر می دهند.
در این گزارش تاکید شده بود براساس شنیدهها، جمعبندی دولتیها در فصل بهار به این صورت بود که بنزین نرخ سوم با قیمت هر لیتر ۸۰۰۰ تومان عرضه شود تا پرمصرفهایی که بیشتر از سهمیه یارانه و سهمیه آزاد در نظر گرفته شده بهازای هر خودرو مصرف دارند، مصرف مازاد خود را به نرخ ۸۰۰۰ تومان تهیه کنند.
با این حال روزنامه جمهوری اسلامی در خبری نوشت: کوچکینژاد عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس، شایعه احتمال سه نرخی شدن بنزین را بعید دانست و در عین حال گفت: اگر دولت، چنین اقدامی کند مجلس با یک طرح سه فوریتی جلوی این کار را خواهد گرفت. وی افزود: اگر دولت ایده و برنامهای برای مدیریت مصرف سوخت در کشور دارد یا هر برنامه اقتصادی دیگر مدنظر دارند هرکدام از اینها باید به زمان مناسب موکول شود و الان زمان مناسبی نیست.
در این فضا اما آنچه مصطفی میرسلیم بر زبان آورد است بار دیگر این گزینه را روی میز قرار داده است که بنزین در سال اینده با نرخهایی متفاوت از امسال عرضه شود .
نماینده جنجالساز تهران که معتقد بود ۲۰۶ تفاوت چندانی با لندکروز ندارد و مخالفت سرسخت واردات خودرو محسوب میشد، حالا در سخنانی تاکید کرده است: بنزین باید با قیمت ۹۰ درصد فوب یعنی حدود ۲۶ هزار تومان عرضه شود تا مردم خودرو کم مصرف را مطالبه و انتخاب کنند.
سید مصطفی میرسلیم با اشاره به سرانه مصرف بنزین ۱۳۰ میلیون لیتری گفت: زمانی که مصرف بنزین ۶۰ میلیون لیتر بود هم توان تولید نیاز کشور را داشتیم و هم صادرات می کردیم اما الآن باید بنزین را وارد هم بکنیم تا جواب نیاز کشور را بدهد.
تورم در راه است؟
در حالی که بسیاری از کارشناسان معتقدند افزایش نرخ بنزین دور جدیدی از افزایش قیمتها رشد تورم را در اقتصاد ایران رقم خواد زد و چرخهی تورم رکودی را عمیقتر از پیش خواهد نمود، میرسلیم میزان اثرگذاری افزایش قیمت بنزین روی دیگر کالاها را یک تا دو درصد عنوان کرد و افزود: باید یک قیمت سهمیهای برای بنزین تعیین شود و پس از اتمام سهمیه ۶۰لیتری هر فرد، مابقی مصرف با قیمت بنزین وارداتی محاسبه شود.
این اشتباه محاسباتی البته اولین بار نیست که از سوی مقامات مطرح میشود. پیش از این نیز وقتی دولت سیزدهم درصدد بود که ارز ترجیحی ۴۲۰۰ تومانی را حذف کند، مقامات به این نکته اشاره کردند که تنها چهار قلم کالا دستخوش افزایش قیمت خواهند شد اما در عمل تورم مواد غذایی در ایران رکوردهای عجیب و غریبی را به جا گذاشت و حی تا هفتاد درصد در آمارهای رسمی ثبت گردید.
در شرایط کنونی روشن نیست نماینده مخالف اردات خودرو در ایران چگونه حالا به موافقی مشروط برای واردات خودروهای هیبریدی بدل شده است.
میرسلیم با انتقاد از دولت ها گفت که از سال ۱۳۹۳، خودرو هیبریدی در مرکز تحقیقات موتور ایران توسعه یافته اما از آن زمان تا کنون یعنی بعد از گذشت ۹ سال هیچ تقاضایی برای این خودرو از سوی خودروسازان اعلام نشده و اکنون دولت به دنبال واردات این خودروها است.
میرسلیم پیش از این نیز واضح خواستار افزایش نرخ بنزین شد. حتی در فروردین ماه سال جاری در گفتگویی با خبرگزاری هوشمند نیوز تاکید کرد: در شرایط کنونی قیمت سوخت آن قدر ارزان است که انگیزهای به مصرف کننده برای پرداخت اضافه بهای محصول مرغوبتر را نمیدهد از این رو پس یکی از الزامات بهبود کیفیت ، اصلاح اقتصاد انرژی در کشور است.
حال باید دید این سخنان زمینه ساز دور جدیدی از تلاش برای افزایش نرخ بنزین است یا دولت چارهای دیگر را مد نظر دارد.
۲۲۳۲۲۳
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰