به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) و به نقل از شرکت مدیریت دارایی مرکزی بازار سرمایه، «صکوک»، اوراق مالی اسلامی است که توسط شرکتهای واسط مالی (SPV) در بازار سرمایه ایران منتشر میشود و به موجب ماده ۲ دستورالعمل فعالیت نهادهای واسط مصوب یازدهم امرداد ۱۳۸۹ شورایعالی بورس و اوراق بهادار تنها نهاد مجاز به تاسیس، اداره و راهبری چنین شرکتهایی در بازار سرمایه ایران شرکت مدیریت دارایی مرکزی بازار سرمایه است.
در شش ماهه نخست سال ۱۴۰۰ بیشترین حجم و تعداد درخواست تامینمالی از طریق انتشار صکوک در بازار سرمایه نسبت به دوره مشابه در ادوار گذشته مشاهده شد؛ بهگونهای که طی این مدت تعداد ۲۴ موافقت اصولی انتشار انواع صکوک در مجموع بیش از ۱۸۱ هزار میلیارد ریال توسط سازمان بورس و اوراق بهادار صادر شد. ۶ مورد از موافقتهای اصولی صادرشده، مربوط به شرکتهای بهمن دیزل، بهمن موتور، کرمان موتور، سرمایهگذاری ملی ایران، بازرگانی سایپا یدک و گروه توسعه اقتصادی تدبیر است که در مجموع به مبلغ ۳۲ هزار میلیارد ریال، اوراق منتشر کردهاند و ۱۸ مورد دیگر همچنان در دست انتشار هستند.
۶ مورد از ۱۸ موافقت اصولی صادر شده و در دست انتشار، مربوط به شرکتهای سرمایهگذاری ملی ایران، گروه پتروشیمی تابان فردا، ایران خودرو، داروسازی دکتر عبیدی، پدیده شیمی قرن و گروه توسعه مالی مهر آیندگان بوده که سابقه تامین مالی از طریق انتشار انواع صکوک در بازار سرمایه را دارند. ۱۲ مورد دیگر، مربوط به شرکتهایی است که برای نخستین بار نسبت به انتشار صکوک در بازار سرمایه اقدام کردهاند. مشخصات موافقت اصولیهای صادره طی شش ماهه اول سال ۱۴۰۰ به شرح جدول زیر میباشد.
مشخصات صکوک در دست انتشار
داراییهای متنوعی مبنای انتشار اوراق مذکور قرار گرفته است؛ از مواد و قطعات مورد نیاز تولید خودرو و لوازم خانگی تا سهام و تاسیسات و ماشینآلات که همگی بیانگر تنوع ابزارهای مالی اسلامی نسبت به شرایط مختلف بانیان اوراق هستند.
با توجه به موافقت اصولیهای صادر شده، در حال حاضر در مجموع ۱۸ مورد انواع صکوک با حجم بالغ بر ۱۴۹ هزار میلیارد ریال در دست انتشار در بازار سرمایه هستند.
در شش ماهه نخست سال جاری، ۱۱ مورد تامین مالی در مجموع به مبلغ ۶۷ هزار و ۷۰۰ میلیارد ریال از طریق انتشار انواع صکوک در بازار سرمایه به شرح زیر صورت پذیرفت. در این میان، شرکتهایی نظیر ایران خودرو، سرمایهگذاری و توسعه کیش و کرمان موتور چندین بار از این طریق اقدام به تامین مالی کردهاند.
مشخصات صکوک منتشر شده در شش ماهه نخست ۱۴۰۰
حجم انتشار صکوک در بازار سرمایه در شش ماهه اول سال ۱۴۰۰ نسبت به دوره مشابه در سال گذشته با ۱۸۲ درصد رشد از ۲۴ هزار میلیارد ریال به ۶۷ هزار و ۷۰۰ میلیارد ریال رسید. از جمله دلایل این رشد میتوان به تسهیل فرایند ضمانت صکوک با عملیاتی شدن رتبهبندی اعتباری اوراق و همچنین استفاده از روش توثیق اوراق بهادار به جای استفاده از ضامن بانکی یا اشخاص حقوقی موضوع ماده پنج دستورالعمل انتشار اوراق اشاره کرد.
در شش ماهه اول سال جاری صکوک اجاره شرکت ایرانی تولید اتومبیل سایپا، صکوک رهنی شرکت ایران خودرو، صکوک اجاره سهام شرکت سرمایه گذاری تامین اجتماعی، صکوک اجاره شرکت بازرگانی سایپا یدک و دو مورد صکوک منفعت دولت در مجموع بیش از ۶۹ هزار میلیارد ریال سررسید شدند و مبلغ آخرین قسط و اصل همگی این اوراق در مواعد مقرر پرداخت شد.
در نیم سال نخست ۱۴۰۰، در مجموع بیش از ۶۱ هزار میلیارد ریال اقساط انواع صکوک توسط شرکتهای واسط مالی از بانیان اوراق دریافت و از طریق شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه به حساب دارندگان اوراق واریز شده است.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰