به گزارش خبرآنلاین، در این جلسه داود دانش جعفری عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، زهره الهیان نماینده مجلس یازدهم، مسعود حبیبی، معاون اجتماعی سازمان نظام پزشکی، عبدالرحمن رستمیان معاون فرهنگی دانشگاه علوم پزشکی تهران، علی اکبری ساری رییس موسسه ملی تحقیقات سلامت، ابوالفضل پاسبانی عضو مرکز پژوهشهای توسعه و آینده نگری سازمان برنامه و بودجه، بهزاد ولیزاده رییس دبیرخانه ستاد کشوری کنترل دخانیات و آزاده نظری عضو کارگروه کنترل دخانیات وزارت بهداشت سخنرانی کردند.
آمار بالای ایران در مرگ زودرس و ناتوانی در اثر مصرف سیگار
علی اکبری ساری، استاد سیاستگذاری سلامت در خصوص ابعاد اقتصادی دخانیات، با تاکید براینکه ایران یکی از بالاترین آمارها در مرگ زودرس و ناتوانی در اثر مصرف سیگار را دارد، گفت: بر اساس دادههای سال ۲۰۱۴ هزینههای بیمارستانی بیماریهای مزمن تنفسی، بیماریهای ایسکمیک قلبی و سرطان ۷۵ میلیون دلار در سال است. بیماریهای سرپایی سالانه ۱۸۶ میلیون هزینه ایجاد میکنند. ۱۵۰ میلیون دلار هزینههای غیرپزشکی مستقیم، ۲۴ میلیون دلار درآمد از دست رفته به خاطر ناخوشیها و بیماریهای مصرف سیگار هستند.
رییس موسسه ملی تحقیقات سلامت البته این هزینهها را ۲۰ درصد هزینههای ناشی از دخانیات خواند و گفت: عمده هزینههایی که سیگار به جامعه تحمیل میکند هزینههایی است که ما آنها را نمیبینیم.
او با طرح این سوال که چرا مصرف سیگار چنین هزینههایی ایجاد میکند؟ ادامه داد: یکی از دلایل تحمیل این هزینهها پایین بودن قیمت سیگار و پایین بودن میزان مالیات در کشور ما است مالیاتی بر سیگار از ۲.۷ درصد در سال ۲۰۰۸ به ۲۱ درصد در سال ۲۰۱۸ رسیده است. این افزایش قیمت باعث شده بود قیمت سیگار در ایران از ۱.۵ دلار به ۳.۵ دلار برسد که البته الان قیمت سیگار پایینتر از این دو رقم است.
اکبری ساری در ادامه گفت: بر اساس دادههای هزینه درآمد خانوار گروههای محرومتر ۶ درصد درآمد خود را صرف سیگار میکنند. این رقم در گروههای پردرآمد ۱.۵ درصد است. بر اساس برآوردها اگر قیمت سیگار در کشور ۱۰ درصد افزایش پیدا کند مصرف آن ۴.۵ درصد کاهش پیدا میکند و اگر مالیات بر سیگار ۷۵ درصد افزایش پیدا کند ۵۰۰ هزار نفر سیگار را ترک میکنند و یا سیگاری نمیشوند.
دانشجعفری: درآمد حاصل از مالیات دخانیات میتواند یک درصد تولید ناخالص ملی باشد
داوود دانش جعفری، استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی با بیان اینکه آمریکا توانسته با افزایش قیمت مالیات بر دخانیات میزان مصرف آن را کاهش دهد افزود: این کشور بعد از افزایش قیمت دخانیات رقم ۵۴ درصدی ابتلای مردان را به ۲۴ درصد رسانده است.
او ادامه داد: در کشورهایی که درآمد بالا دارند افزایش ۱۰ درصدی قیمت دخانیات به کاهش ۲.۵ تا ۵ درصدی مصرف آن منجر شده اما این اثر در کشورهای با درآمد متوسط و پایین به دو برابر میرسد. چین کار فوق العادهای انجام داده و میزان مصرف دخانیات را بین ۶ تا ۱۳درصد کاهش داده است.
دانش جعفری با انتقاد از مجلس درباره افزایش قیمت دخانیات در سالهای گذشته ادامه داد: بر اساس مطالعات صورت گرفته با افزایش ۱۰درصدی در قیمت سیگار مصرف آن ۴ درصد کاهش پیدا میکند و از بیماریهای قلبی تا ۱۷ درصد کاسته میشود اما متاسفانه مجلس در سالهای گذشته در این مورد عملکرد خوبی نداشته و همکاری نکرده است.
او ادامه داد: تاثیر افزایش مالیات دخانیات بر روی جوان دو برابر دیگران است چرا که آنها درآمد ندارند و افزایش قیمت میتواند نقش بازدارندهای از مصرف سیگار در بین آنها داشته باشد.
دانش جعفری افزود: با فرض اینکه در ایران ۵۰ میلیارد نخ سیگار مصرف میشود میتوانیم با افزایش مالیات بر دخانیات، حدود یک درصد تولید ناخالص داخلی درآمد داشته باشیم. اما نکته مهم این است که این ۱۰ درصد نه بر روی قیمت درب کارخانه بلکه باید بر روی قیمت مصرف کننده اضافه شود که بر مصرف دخانیات نقش کنترل کننده داشته باشد.
استاد اقتصاد دانشگاه علامه با رد اینکه افزایش قیمت سیگار میتواند منجر به قاچاق سیگار به داخل شود گفت: بنا به گزارشهای سازمان بهداشت جهانی بر روی ۶۰ کشور مطالعاتی صورت گرفته که نشان میدهد رابطهای بین قاچاق و افزایش قیمت دخانیات وجود ندارد. همچنین قاچاق قابل کنترل است بسیاری از بنگاههایی که در قاچاق نقش دارند قابل مذاکره هستند و میتوان با آنها مذاکره کرد. سازمان بهداشت جهانی میگفت مافیاهای بزرگ سیگار در دنیا تولید کنندگان سیگار هستند.
الهیان: تقاضای بالا برای سیگار خروجی تفکر لذتطلبانه اومانیسم است
زهره الهیان، نماینده مجلس یازدهم از دیگر میهمانان این نشست بود. او پیش از سخنانش در پاسخ به مجری نشست که تعداد بالای دنبال کنندگان در شبکه مجازی را اعلام کرد و مزاحی درباره استیضاح وزیر ارتباطات کرد گفت: یکی از کالاهای آسیبرسان به سلامت همین فضای مجازی است که ولنگار بوده و ارادهای هم برای نظارت بر آن وجود ندارد. این کالا از منظرهای مختلف به آسیبهای مختلف جسمی و روان به مردم میشود.
این نماینده مجلس در ادامه به مصوبه اخیر کمیسیون تلفیق درباره افزایش قیمت دخانیات پرداخت و گفت: در اجرای ماده ۷۳ قانون برنامه ششم توسعه از ابتدای سال ۱۴۰۰به قیمت خرده فروشی هر نخ سیگار تولید داخل با نشان داخل ۵۰ تومان، تولید داخل با نشان بین المللی ۱۰۰ تومان و هر نخ سیگار وارداتی ۱۵۰ تومان و هر بسته ۵۰ گرمی تنباکوی قلیان ۱۰ هزار تومان به عنوان مالیات اضافه میشود.
الهیان گفت: متاسفانه ما در مجلس قبل نمایندهای داشتیم که هم و غمش سرو قلیان در اماکن عمومی به صورت قانونی بود که خدا را شکر به نتیجه نرسید. یکی دیگر از مسئولان دولت قبل نیز دنبال واردات سیگار بود که اینها هیچ کدام در سطح یک مسئول و نماینده پذیرفته شده نیست.
۴۷۲۳۲
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰