قاره اروپا دارای ۵۰ کشور است که ۲۷ کشور آن اعضای اتحادیه اروپا را تشکیل میدهند. اتحادیه اروپا در واقع مجمعی اقتصادی و سیاسی متشکل از ۲۷ عضو است که درمجموع، حدود ۴۵۰ میلیون جمعیت دارد. آلمان پرجمعیتترین عضو و از نظر مساحت، فرانسه بزرگترین عضو آن است. کشورهای عضو اتحادیه اروپا در نیمکره شمالی واقع شدهاند و ۲۱ کشور آن از اعضای ناتو محسوب میشوند.
آنچه باید درباره کشورهای اتحادیه اروپا بدانید:
کشورهای اتحادیه اروپا کدامند؟
در حال حاضر ۲۷ کشور شامل فرانسه، آلمان، رومانی، اسلواکی، ایتالیا، اسپانیا، مجارستان، بلغارستان، بلژیک، سوئد، دانمارک، فنلاند، هلند، پرتغال، مالت، ایرلند، چک، کرواسی، لتونی، یونان، لهستان، اسلونی، استونی، اتریش، لوکزامبورگ، لیتوانی و قبرس، اعضای اتحادیه اروپا هستند.
کشورهای عضو اتحادیه اروپا برای دستیابی به اهداف مشترکی که دارند، با یکدیگر همکاری میکنند. مهمترین هدف این اتحادیه، ایجاد رفاه برای شهروندان کشورهای عضو است. اتحادیه اروپا، در این زمینه برای ایجاد امنیت و عدالت تمام کشورها، بدون در نظر گرفتن مرزهای داخلی تلاش میکند.
منبع عکس: EU-map-2
پیشرفت و توسعه در زمینههای اقتصادی و اجتماعی، حفظ محیط زیست، مبارزه با فقر، رفع تبعیضات اجتماعی، پیشرفتهای علمی و احترام به تنوع فرهنگی کشورهای عضو اتحادیه اروپا، از مهمترین اهداف این جمع است. در این راستا، کشورهای عضو اتحادیه اروپا برای دستیابی به اهداف مشترک، قراردادهای مختلفی را بین خود تنظیم کردهاند.
از زمان تشکیل اتحادیه اروپا تا به امروز، کشورهای متعددی به آن پیوسته و از آن خارج شدهاند. برای نمونه، یکی از این قراردادها، حذف تعرفه واردات و صادرات بین کشورهای عضور اتحادیه است؛ همین مسئله سبب شد صادرات برای کشوری مانند بریتانیا که بیشتر تولیدات آن به کشورهای اتحادیه اروپا بود، بهصرفه نباشد و این کشور از اتحادیه اروپا خارج شود.
پرچم اتحادیه اروپا
منبع عکس: connectontech
پرچم اتحادیه اروپا نماد این اتحادیه و شورای اروپا محسوب میشود. این پرچم، پس زمینه آبی رنگ دارد و ۱۲ ستاره طلایی روی آن حک شده است. رنگ آبی پس زمینه پرچم، نشانه غرب و چیدمان ستارههای پرچم نشانه اتحاد کشورها است. البته تعداد ستارههای پرچم، نشانه تعداد کشورهای عضو اتحادیه نیست.
رنگ آبی پرچم اتحادیه اروپا، نماد غرب و ستارههای آن نشان وحدت کشورها است
پرچم اتحادیه اروپا از ابتدا پرچم مخصوص این اتحادیه نبود. این پرچم از سال ۱۹۵۵ و پیش از آن برای اروپا استفاده میشد. شورای اروپا که نماینده حفظ حقوق بشر و فرهنگ اروپایی است، این طرح را برای استفاده خود انتخاب کرد و در سالهای بعد، اتحادیه اروپا نیز همین پرچم را برای خود برگزیدند.
نقشه اتحادیه اروپا
منبع عکس: european-map_en
تاریخچه اتحادیه اروپا
منبع عکس: iconspng
کشورهای اروپایی از قرونوسطا به بعد دائم در حال جنگ بودند. نبود روابط خوب بین این کشورها، سبب شد تا اوضاع اروپا بعد از جنگ جهانی دوم دچار آشفتگی شود. سران کشورها با مشاهده این اوضاع به این نتیجه رسیدند که تنها راه جلوگیری از جنگ، همکاری با یکدیگر است. این همکاری ابتدا در زمینه تجارت آغاز شد. با این هدف، کشورهای آلمان، ایتالیا، فرانسه، بلژیک، لوکزامبورگ و هلند اختلافات خود را کنار گذاشته و در زمینه تولید فولاد و صنایع زغالسنگ شروع به همکاری کردند.
پایههای اتحادیه اروپا بعد از جنگ جهانی دوم، بهمنظور همکاری کشورها برای پیشگیری از جنگ شکل گرفت
همکاریهای اتحادیه اروپا با امور اقتصادی آغاز شد و سپس به سایر زمینهها نیز بسط پیدا کرد. بازار مشترک اروپا یکی از سازمانهایی بود که در این زمینه ایجاد شد. سازمان مرکزی با عنوان جامعه اروپا نیز در سال ۱۹۶۷ میلادی پایهگذاری شد. این جامعه شامل کمیسیونهای مشترک برای همکاری کشورهای عضو بود.
جامعه اروپا در دهه ۱۹۷۰ میلادی توسعه یافت. اتباع کشورهای عضو جامعه اروپا از طریق انتخابات مستقیم، نمایندگان خود را برای پارلمان اروپا انتخاب کردند. فنلاند از سال ۱۹۹۵ میلادی عضو اتحادیه اروپا شد. این کشور، پیشتر، از سال ۱۹۷۳ از امضاکنندگان پیمان تجارت آزاد در اروپا بود. طبق پیمان تجارت آزاد، کشورها بدون پرداخت حقوق گمرکی، با هم به مبادلات تجاری میپرداختند.
با گذشت زمان، کشورهای عضو جامعه اروپا، پیمانهای همکاریهای بیشتری بین خود منعقد کردند و جامعه اروپا به اتحادیه اروپا تغییر نام داد. این پیمان در شهر ماستریخت هلند منعقد شد و در متن عهدنامه، اتحادیه اروپا بهعنوان پیمان ماستریخت در سال ۱۹۹۳ درج شد.
ساختار اتحادیه اروپا
اتحادیه اروپا، پنج رکن دارد که کشورهای عضو در آن با هم تصمیمهای مشترک میگیرند.
- پارلمان اروپا که نماینده کشورهای عضو اتحادیه اروپا است.
- شورای وزیران اتحادیه اروپا که نمایندگی کشورهای عضو را در سطح وزیران دارد.
- کمیسیون اتحادیه اروپا که وظیفه آن تنظیم فعالیتهای اتحادیه به نفع همه کشورهای عضو است.
- دیوان دادگستری اتحادیه اروپا که قوانین اتحادیه را تفسیر و اجرا میکند.
- دیوان بازرسی اروپا که وظیفه نظارت بر بودجه اتحادیه را بر عهده دارد.
بزرگترین کشور اتحادیه اروپا
منبع عکس: ru.sputnik.kz
تولید ناخالص داخلی ۲۷ کشور بهعلاوه بریتانیا (که اکنون از اتحادیه خارج شده است) در سال ۲۰۱۹ در حدود ۱۴ تریلیون دلار تخمین زده شد که نسبت به سال قبل آن پنج درصد رشد داشت. کشور فرانسه بهعنوان بزرگترین کشور اتحادیه اروپا از لحاظ وسعت جغرافیایی و کشور آلمان بهعنوان قویترین کشور این اتحادیه از لحاظ اقتصادی محسوب میشوند. آلمان و فرانسه بههمراه کشورهای اسپانیا، ایتالیا و هلند نقش موثری در رشد و توسعه اتحادیه اروپا دارند.
بزرگترین کشور اتحادیه اروپا از لحاظ وسعت، فرانسه و از لحاظ قدرت اقتصادی، آلمان است
۲۵ درصد از تولید داخلی اتحادیه اروپا از آن کشور آلمان است. اقتصاد با ثبات و نیروی کار حرفهای این کشور از ویژگیهای برتر آلمان محسوب میشوند. فرانسه از لحاظ اقتصادی بعد از آلمان قرار دارد. این کشور از تولیدات و محصولات کشاورزی فوقالعادهای برخوردار است و شهرهای آن نقش مهمی در درآمد گردشگری این کشور ایفا میکنند.
ایتالیا و اسپانیا دو کشور دیگری هستند که بهطور مستقیم در تولید ناخالص اتحادیه اروپا نقش دارند. ایتالیا از نظر نظام سرمایهداری پیشرفته است و صنایع فلزی، هواپیماسازی، وسایل نقلیه و محصولات کشاورزی خام تولید میکند. پس از اینکه یورو جایگزین پزو در اسپانیا شد، اقتصاد این کشور رشد فزایندهای کرد. پیش از آن، اسپانیا بهدلیل تورم زیاد از اقتصادی ضعیف برخوردار بود؛ اما در حال حاضر این کشور، ۹ درصد از تولید ناخالص اتحادیه اروپا را تامین میکند.
رئیس اتحادیه اروپا
منبع عکس: medklinn.co
رئیس اتحادیه اروپا بهصورت دورههای ۶ ماهه انتخاب میشود. کشور منتخب بهعنوان نماینده تمام کشورهای عضو اتحادیه شناخته خواهد شد. در حال حاضر فرانسه بعد از ۱۴ سال، از ژانویه ۲۰۲۲ میلادی ریاست شورای اتحادیه اروپا را به عهده دارد. همچنین، روبرتا متسولا، ریاست پارلمان اتحادیه اروپا و ارزولافن درلاین نیز رئیس کمیسیون اروپا است.
رئیس اتحادیه اروپا بهصورت دورههای ۶ماهه انتخاب میشود
رئیس اتحادیه اروپا، وظیفه سازماندهی و ریاست شورای اروپا را به عهده دارد که در سطح سران کشورهای اروپا برگزار میشود. ریاست شورای اتحادیه اروپا که در سطح وزیران برگزار میشود نیز به عهده رئیس اتحادیه اروپا است و از وظایف اصلی او محسوب میشود.
رئیس اتحادیه اروپا، نمایندگی شوراها برای برخورد با دیگر موسسات و سازمانهای زیرمجموعه اتحادیه اروپا، از جمله کمیسیون و پارلمان اروپا را عهدهدار است.
رئیس اتحادیه اروپا، نماینده اتحاد اروپا در سازمان بینالملل است و وظیفه ارتباط با کشورهای خارج از اتحادیه اروپا نیز تنظیم میکند.
واحد پول کشورهای اتحادیه اروپا
منبع عکس: elnuevodia
اتحادیه اروپا در ابتدا تمرکز خود را روی بازار مشترک گذاشته بود؛ اما با گذشت زمان، به این نتیجه رسید که برای توسعه و شکوفایی بیشتر، نیازمند همکاریهای پولی و مالی است. بعد از اتحاد آلمانهای شرقی و غربی در سال ۱۸۹۸، دولت فرانسه پیشنهاد پول مشترک اروپایی را مطرح کرد. با این پیشنهاد، ۱۲ کشور عضو اتحادیه اروپا قراردادی را امضا کردند که بر طبق آن، یورو پول مشترک اتحادیه اروپا شد. واحد پول رسمی ۱۹ کشور از ۲۷ کشور اتحادیه اروپا، یورو بود؛ به این دلیل، کشورهای عضو درمجموع بهعنوان منطقه یورو شناخته شدند. در سال ۲۰۰۲ میلادی یورو به بازارهای جهانی وارد شد و به سرعت رشد کرد و جایگاه محکمی را در بازارهای بینالمللی به خود اختصاص داد.
کشورهای اتحادیه اروپا با هدف تمرکز بر بازار مشترک، آغاز به کار کردند و بعد از مدتی یورو را بهعنوان پول مشترک خود پذیرفتند
استفاده از واحد پول مشترک در کشورهای اتحادیه اروپا، خریدوفروش در این کشورها را آسانتر کرد. وجود قیمتهای ثابت برای شهروندان این منطقه، امنیت بیشتری را رقم زد و از سوی دیگر، ثبات و رشد اقتصادی بهتری را نصیب بازارهای اتحادیه اروپا کرد. این وضعیت سبب شد که اتحادیه اروپا حضور قدرتمندتری در اقتصاد جهانی پیدا کند.
کدام کشورها از اتحادیه اروپا خارج شدند؟
بریتانیا مهمترین کشوری بود که از اتحادیه اروپا خارج شد. این کشور در ژانویه سال ۲۰۲۰ بهصورت رسمی از اتحادیه اروپا بیرون رفت. بریتانیا طبق مقررات اتحادیه اروپا باید ۱۰۰ میلیارد دلار برای خروج خود از اتحادیه بپردازد.
منبع عکس: romanialibera
دلیل اصلی خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا، مشکلات مهاجرت و صادرات در میان کشورهای عضو اتحادیه بود. بحرانهایی که دامنگیر برخی از کشورهای عضو اتحادیه اروپا شده بود، شهروندان آنها را وادار به مهاجرت به دیگر کشورها کرد. مهاجران بسیاری بدون نیاز به دریافت ویزای انگلستان، وارد این کشور شدند. این مهاجرتها مشکلات اقتصادی زیادی برای انگلیس ایجاد کرد. بعد از خروج انگلیس از اتحادیه اروپا، این کشور قوانین سختگیرانهای برای ورود مهاجران به کشور خود اتخاذ کرد تا شرایط بهتری در این کشور رقم بخورد.
ایتالیا یکی دیگر از کشورهایی است که برای ماندن در اتحادیه اروپا در شک و تردید به سر میبرد. این کشور در سال ۲۰۲۱ از پیامدهای کوید ۱۹ بهشدت آسیب دید و از طرف کشورهای عضو اتحادیه اروپا، کمکهای لازم را دریافت نکرد. برآورده نشدن نیازهای مردم این کشور از سمت کشورهای عضو، ایتالیاییها را از ادامه عضویت در اتحادیه اروپا ناامید کرد. اگرچه ایتالیا هنوز عضو اتحادیه اروپا است، مردم این کشور خواهان خروج کشور خود از این اتحادیه هستند.
اگر شما هم اطلاعاتی درباره اتحادیه اروپا دارید آن را با کاربران کجارو به اشتراک بگذارید.
پرسشهای متداول
آیا تمام کشورهای اروپایی عضو اتحادیه اروپا محسوب میشوند؟
کدام کشور بزرگترین کشور اتحادیه اروپا است؟
آلمان و فرانسه
رئیس اتحادیه اروپا چگونه انتخاب میشود؟
هر ۶ ماه یک بار بهصورت دورهای
واحد پول کشورهای اتحادیه اروپا چیست؟
منبع عکس کاور: turkgun
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰